Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Illatszeronline Drogéria Online Webáruház Blog

Nikkel Allergia Illatszereknél

IllatszerOnline
2020.01.08 15:43
Nikkel Allergia Illatszereknél

A NIKKEL Allergia a szervezetünk egy túlzott védelmi reakciója abban az esetben amikor NIKKELLEL érintkezik. De tulajdonképpen mi is a Nikkel, mik a tünetek és hogyan védjük magunkat. Ezt a témát vizsgáljuk meg főleg az Illatszerek és szépségápolási termékek vonatkozásában.

Mi a NIKKEL és vegyületei?

A nikkel ezüstös fehér színű, kemény fém. Az elemi nikkel nagyon reakcióképes, így elsősorban vegyületek formájában található meg. A szervezetbe kerülése elképzelhető szájon át (táplálékkal, vízzel), belégzéssel, ill. a bőrrel történő érintkezés révén. Több nikkel vegyületet bizonyítottan emberi rákkeltő anyagként tart számon a WHO. Amellett, hogy számos fém (nátrium, kálium, kálcium, stb.) szervezetünk elengedhetetlen építőeleme, sok fém annak ellenére, hogy önmagában nem képez veszélyt a szervezet számára, képes immunreakciókat elindítani. A szervezetünk válasza sokszor a fémmel való találkozás formájától, illetve a fém mennyiségétől függ. Tehát a Nikkel allergia egyfajta fém allergia. Ennek megfelelően jelentős esetben fellelhető ékszerek viselése alkalmával, de egyre több illatszer terméket készítenek már oly módon, hogy tesztelve legyen Nikkel Allergia elkerülésére. Az Illatszeronline Drogéria Áruházban ilyenek többek között az I Provenzali Natúr és Bio Illatszerek.

Világszerte az emberek kb. 8% -a szenved nikkel-allergiában. Alapvetően az iparosodott országokat érinti jobban, mint a fejlődő országokat, mivel egyszerűen magasabb a nikkel-expozíció a nikkeltartalmú termékeknél. Az érzékenység mértéke az egyes országokban nagyon eltérő. Például az Egyesült Államokban a lakosság 35–40% -a allergiás a nikkelre, míg Franciaországban mintegy 14%-a.

A NIKKEL Allergia általános tünetei

Amikor egy nikkel allergiás személy érintkezik a fémmel, immunrendszere tévesen úgy véli, hogy az a szervezetre káros anyag, ezért védekezni kezd ellene, hisztamint kezd termelni. Ez okozza az allergiás tüneteket. A Nikkel allergia tünetei a legtöbb esetben 12-72 óra elteltével lépnek fel és arra a területre lokalizálódnak, amely a nikkellel érintkezett. Az allergiás tünetek megjelenése elsősorban közvetlen bőrrel való érintkezés útján történik. Például a bizsu termékek gyakran nikkelt tartalmaznak. A bőr verejtéke savas pH-értékkel rendelkezik, így feloldja a nikkelionokat a fémből, amelyek akadálytalanul behatolnak a bőrbe. De erős nikkeltartalmú ételeket is lehetnek az okozók. Tehát a nikkel-allergia érintkezés és étkezés által is előfordulhat. Ha valaki allergiás a nikkelre, akkor azt az érintkezés helyén vörös, viszkető bőrkiütés, bőrpír jelzi, de előfordulhatnak száraz, hámló foltok is.

Egyéb tünetek és NIKKEL az étkezésünkben

Az említett bőrtünetek mellett csalánkiütés és ekcéma is jelentkezhet test szerte, de a táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket és vérszegénységet is okozhat az érintetteknél. Sok egészséges élelmiszer nikkel tartalma is magas Bizonyos ételek nikkel tartalma magas, ha valaki nikkel allergia szindróma esetén ezeket fogyasztja, akkor a felsorolt panaszai jelentkezhetnek.
A nikkel tartalmú élelmiszerek nem egyenlő arányban tartalmaznak nikkelt, némelyek kifejezetten magas, mások alacsonyabb koncentrációban:
- magasabb mint 1000µg/kg (mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió)
- 200-1000 µg/kg (fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom , spenót, aszalt szilva) -
- 50-200 µg/kg (kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsola szőlő, avokádó, répa , fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara)

Számos tárgyban fedezhetünk fel NIKKEL-t

Kiütés gyakran fordul elő a fülcimpán vagy a csuklón, mert sok fülbevaló és karóra is nikkelt tartalmaz, de gyakori a farmer gomb vagy cipzár miatt hason és a melltartó csat miatt a háton jelentkező tünet is. Nikkelt pénzérmék, mobiltelefonok, tollak, gémkapcsok, kulcsok és szemüvegkeretek, ollók, illetve rozsdamentes acélból készült tárgyak is tartalmazhatnak

Mik lehetnek a NIKKEL Allergia okai?

A nikkel nyomelemként létfontosságú az emberek számára. Ha azonban az adag túl magas, allergia lép fel. Ezt mindig érzékenység előzi meg - tehát senki sem születik nikkel-allergiával. Ez mindig csak a fémmel való intenzív érintkezés által alakul ki.

Ötvözött alkotóelemként a nikkel gyakorlatilag minden fémtárgyban megtalálható (valóban nikkel-mentes csak a titán) az ékszerektől (olcsó és drága) a háztartási cikkeken keresztül a mobiltelefonokig. A döntő tényező azonban nem a nikkeltartalom, hanem az, hogy milyen magas a kibocsátás - vagyis az a mennyiség, amelyet a test felvesz. A nikkelionok felszabadulását a következő tényezők támogatják:

 • tartósítószerek
 • savak
 • izzadás
 • magas hőmérséklet

A nikkel szinte minden élelmiszerben megtalálható. A növényi termékek azonban általában több nikkelt tartalmaznak, mint az állati termékek.

Az edények kiválasztásakor óvatosan kell eljárni. Rendkívül savas ételek, például savanyú káposzta vagy paradicsomszósz, esetében a nikkelionok feloldódhatnak a fémből, amelyek felhalmozódnak az ételben. Így allergiás reakciókat okozhatnak.

A betegség kockázatát különféle tényezők is előmozdíthatják. Így a természetes bőrgátot gyengítő tényezők növelik a betegség kockázatát is. Ide tartoznak:

 • baktériumok
 • vegyszerek
 • gyulladás
 • UV-sugárzás

NIKKEL Allergia Kivizsgálása és kezelése

Ha valakinél felmerül a gyanú, hogy a tüneteit nikkel allergia okozhatja, akkor epicutan tesztet végeznek. A hátra ragasztott tapaszok alá felvitt allergének pontosan megmutatják, ha gondunk van valamelyik fémmel. Az allergiás reakciót a tapasz alatt jelentkező bőrtünetek: vörösség, kiütés vagy viszketés jelzi. Ha valóban a nikkel a felelős a panaszainkért, akkor a továbbiakban ügyelni kell rá, hogy ne érintkezzünk nikkel tartalmú tárgyakkal, illetve ne fogyasszunk nikkelt tartalmazó ételeket.

Mi a EPICITÁN TESZT?

Epicután teszt a Prick teszthez hasonlóan a bőrre helyezett allergénnel történik. Eltérés azonban, hogy itt azon allergéneket vizsgáljuk, ahol a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet. Ilyen allergiák esetén a tünetek lassabban alakulnak ki, ezért az epicután teszt időtartama is hosszabb, akár egy hetet is igénybe vehet. A tünetek megjelenése elsősorban az allergéntől függ. A tartós bőrön való tartás miatt az epicután tesztnél az allergént a hát bőrére helyezzük, ahol több óráig-napig fennmarad. A tüneteket rendszeres időközökben - pár perc, pár óra, pár nap múlva olvassuk le.

Epicután teszttel vizsgálható allergének

 • fémek
 • fogászati tömőanyagok
 • illatanyagok
 • kozmetikumok
 • gyógyszerek
 • ételadalék anyagok
 • gumik
 • és számtalan további allergén

Epicután teszt végzése

Az epicután tesztnél

 • nem kell éhgyomor
 • az allegia ellenes gyógyszer kihagyása nem mindig kell - az allergológus mondja meg, mikor kell
 • bármelyik napszakban elkezdhető
 • praktikusan érdemes hétfőn kezdeni a több napon keresztüli leolvasások miatt

Az epicután teszt ambulánsan kivitelezhető. Annyi fontos, hogy a hátat a tesztelés alatt mosni nem szabad, nem izzadhat meg.

A NIKKEL Allergia tesztelt Illatszerek bevezetésre az Illatszeronline Drogéria Áruház is nagy hangsúlyt fektet. Így folyamatosan mutatunk be NIKKEL Allergia Tesztelt termékeket. Az első lépcsőben a már kifejezetten kedvelt I Provenzali Illatszereket vezettük be, melyeket nagy választékban találhat meg Drogéria Áruházunkban.

FIGYELEM: Cikkünk nem orvosi szakvélemény! Bármilyen allergiás tünetek megjelenése esetén kérjük forduljon orvoshoz.  

Legfrissebb szakmai cikkeink

simplepay_hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.